Opeethypotheek

Hypotheek header 01

Hoe werkt een opeethypotheek?

Een opeethypotheek is een hypotheekvorm speciaal ontwikkeld voor wat oudere woningeigenaren die de overwaarde van hun woning graag willen verzilveren. Een opeethypotheek wordt daarom ook wel een verzilverhypotheek, seniorenhypotheek of overwaarde hypotheek genoemd.

Heb je overwaarde op je huidige woning en heb je behoefte aan meer financiële bestedingsruimte? Deze hypotheekvorm biedt mogelijkheden om het bedrag van de overwaarde op je woning te verzilveren, zonder dat je daarvoor eerst moet verhuizen. Houd er wel rekening mee dat je ook over deze lening rente moet betalen. Omdat het geld meestal consumptief wordt besteed, is deze rente niet fiscaal aftrekbaar.

Contact

Plan een adviesgesprek bij Basis

  • Gratis oriëntatiegesprek
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Een hypotheek passend bij jouw levensfase
  • Vergelijken onafhankelijk 25 hypotheekverstrekkers

Opeethypotheek aanvragen of hypotheek oversluiten

Of een opeethypotheek passend is, is afhankelijk van zowel de overwaarde van je woning als hoe jouw persoonlijke situatie eruit ziet. Voor het afsluiten van een opeethypotheek gaat een van onze adviseurs met je in gesprek om de mogelijkheden door te spreken.

2020 06 08 24

Wij zijn bij jou in de buurt

Wat komt er financieel kijken bij een opeethypotheek?

Voordat je over een hypotheek beslist, is het handig om een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele rente aftrek, de mogelijkheden rondom aflossen en de maandlasten die je kunt verwachten.

Rente / rente aftrek

Een opeethypotheek is een lening. Dit betekent dat je ook rente gaat betalen. Omdat het geld meestal consumptief wordt besteed, is deze rente niet fiscaal aftrekbaar. Een andere mogelijkheid is dat je de rente bij de lening optelt maar houd er rekening mee dat dan ook je schuld toeneemt.

Maandlasten

Je maandlasten hangen af van hoe de hypotheek wordt opgebouwd. Er bestaat de mogelijkheid om de maandlasten op te tellen bij de hypotheekschuld, dit betekent wel dat je toekomstige schuld toeneemt. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden en de impact daarvan op zowel je maandlasten als schuld.

Zo krijg jij de zekerheid die je verdient

Neem contact met ons op.

Wij brengen jouw situatie in kaart.

Je ontvangt een advies op maat.

We checken jouw situatie periodiek.

Veelgestelde vragen

Wanneer je bezig bent om een hypotheek te kiezen, wil je dat deze past bij je persoonlijke situatie. We begrijpen als geen ander dat een hypotheektraject de nodige vragen kan oproepen. Daarom hebben we informatie rondom de maandlasten, rente aftrek en de mogelijkheid tot Nationale Hypotheek Garantie voor je uiteen gezet.

Kom ik in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor een opeethypotheek wanneer er sprake is van overwaarde op je huidige woning. Overwaarde betekent dat je bij de verkoop meer geld ontvangt dan dat je er aan hypotheek in hebt zitten.

Blijf ik eigenaar van mijn woning?

Ja, je blijft eigenaar van je woning. Een voordeel van de opeethypotheek is namelijk dat je de overwaarde van je woning kunt verzilveren zonder dat je daarvoor moet verhuizen.

Mag ik zelf bepalen waaraan ik het geld uitgeef?

Het geld dat vrij komt bij het afsluiten van een opeethypotheek mag je spenderen zoals jij dat zelf wilt. Door de overwaarde op je woning te kunnen verzilveren met een opeethypotheek, krijg je meer financiële bestedingsruimte.