Lineaire- en annuïteitenhypotheek

Hypotheek header 15

Het verschil tussen een lineaire en annuïteitenhypotheek

Veel starters kiezen voor een lineaire- of een annuïteitenhypotheek wanneer ze hun eerste woning kopen. Het grootste verschil tussen deze twee hypotheekvormen is dat je maandlasten bij een annuïteiten hypotheek gedurende de hele looptijd hetzelfde blijven, terwijl je maandlasten bij een lineaire hypotheekvorm in het begin hoger zijn en afnemen naarmate je meer aflost.

Wil je iedere maand hetzelfde bedrag aan de bank betalen? Dan kan een annuïteitenhypotheek iets voor jou zijn. Wil jij gedurende 30 jaar maandelijks hetzelfde bedrag aflossen maar wel steeds minder betalen? Dan kan een lineaire hypotheek interessant zijn. Wanneer je het verschil berekent tussen een annuïteiten en lineaire hypotheek krijg je goed inzicht in jouw mogelijke maandlasten.

Contact

Lineaire - of een annuïteiten hypotheek afsluiten

Wil je een lineaire- of een annuïteiten hypotheek afsluiten of je huidige hypotheek omzetten naar een van deze hypotheekvormen? Een van onze adviseurs gaat graag met je in gesprek om te achterhalen welke hypotheekvorm het best past bij jouw persoonlijke situatie. Samen bekijken we het inkomen en eventueel de waarde van een onderpand om tot een passende hypotheekvorm te komen.

2020 06 20 16

Wij zijn bij jou in de buurt

Contact

Als financieel adviseurs willen wij je helpen het financiële leven te leiden dat jij wilt. Zoek een vestiging bij jou in de buurt.

Wat komt er financieel bij kijken?

Voordat je een hypotheek kiest, is het handig om een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele rente aftrek, de mogelijkheden rondom aflossen en de maandlasten die je kunt verwachten.

Rente en rente-aftrek

Bij zowel een lineaire- als een annuïteitenhypotheek is rente aftrek mogelijk. Bij beide hypotheekvormen betaal je in het begin veel rente met dus ook het meeste voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Omdat je elke maand minder rente hoeft te betalen, profiteer je elke maand minder van de rente aftrek.

Aflossen

Wil je zekerheid hebben dat je gedurende de looptijd je hypotheek volledig aflost? Dan kun je voor zowel een lineaire- als een annuïteitenhypotheek kiezen. Bij beide hypotheekvormen weet je bij het afsluiten van de hypotheek hoeveel je maandelijks gaat aflossen. Bij een annuïteiten hypotheek los je in het begin minder af en betaal je meer rente. Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af waardoor het bedrag aan rente snel afneemt.

Maandlasten

Bij een annuïteitenhypotheek zijn je maandlasten elke maand hetzelfde. In het begin bestaat dit bedrag voor het grootste deel uit rente en een klein bedrag aan aflossing. Later is dat omgekeerd. Bij een lineaire hypotheek zijn je maandlasten in het begin hoger dan bij een annuïteitenhypotheek, maar deze dalen gedurende de aflossingsperiode lineair. Elke maand los je hetzelfde bedrag aan hypotheek af en een deel rente. Omdat het totale af te lossen bedrag maandelijks daalt, daalt ook het te betalen rentebedrag waardoor je maandlasten afnemen.

Lineaire of annuïteitenhypotheek

Wil jij je hypotheek graag lineair aflossen en dat gedurende de aflossingsperiode je maandlasten dalen? Verdiep je dan in een lineaire hypotheek. Voordat je een hypotheek kiest, is het handig om een aantal zaken op een rij te hebben.

Wil jij gedurende de aflossingsperiode dat je maandlasten gelijk blijven? Lees dan verder over een annuïteitenhypotheek. Voordat je een hypotheek afsluit, wil je zeker weten dat deze past bij jouw persoonlijke situatie.